Wednesday, 21 December 2011

CARA ELAK BERSALAM DENGAN BUKAN MUHRIM

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...
ASSALAMUALAIKUM W.B.T ...

1. Bila menerima sijil atau anugerah, penyampai anugerah itu bukan muhrim,dan dia menghulurkan tangan.

2. Bila kita melawat rumah orang, dan tuan rumah menghulurkan tangan.

3. Bila tetamu datang, dan dia menghulurkan tangan.

Dalam semua kes, kita menghadapi dilema apabila orang yang bukan muhrim menghulurkan tangan untuk berjabat.

 Kita mesti terfikir “alamak knape dia hulur ni”, dan kita perlu membuat split second keputusan samada mahu
salam untuk menyenangkan hati dia, atau enggan salam untuk menjaga hubungan dengan Allah azza wa Jalla.
Tetapi jangan kalau dia tak hulur, kita hulur pula!!

Ini adalah beberapa tips saya mahu kongsi bersama untuk mengelakkan kita berjabat tangan dengan bukan muhrim.

1. Apabila mendekati tetamu, letakkan tangan di belakang anda. Ini merupakan signal pertama bahawasanya kita tidak mahu bersalam.

2. Tetapi jika dia tetap hulur, kata kat dia “maaf tuan/puan, saya ada air sembahyang” (walaupun takde wudhu’,bantai je ckp, lebih baik tipu demi menjaga kesucian kita)

3. Selalunya dia kata “owh it’s ok”.

4. Tetapi jika dia tetap berdegil, kata kat dia “tak nak!!” (kpd sesiapa yang berani sahaja)

5. If not, kalau terdesak sangat, panjangkan lengan baju / tudung yang labuh sampai menutupi tangan, dan salam lah.

Ini merupakan beberapa langkah untuk mengelakkan berjabat tangan secara BERHIKMAH. Tetapi kalau anda seorang yang sangat kuat imannya, boleh juga elak jabat+dakwah dia terus.

“Maaf tuan/puan, HARAM!”

Bergantunglah kepada keupayaan kita ya.

Semoga kita dapat mengaplikasikan cara ini demi ALLAH ta’ala.

Ukhwah fillah Abadan abada!



No comments:

Post a Comment